Кариес

Кариес

Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани, което води до загубата им и същевременно предизвиква странични усложнения на общото здраве.

Кариесът е причина за повишената чувствителност на зъба или болка от сладко, студено, нарушаване на целостта на зъба, неприятен дъх, проблеми с храносмилането, заболявания на гърло, ухо, нос и дори на ставите, сърцето или бъбреците. Болестотворните процеси в устната кухина се отразяват на състоянието на целия организъм.

Кариесът е полиетиологично заболяване. Процесът се развива от общото влияние на множество фактори:

  • наличие на зъбна плака
  • дебелина и структура на зъбната плака
  • количество и състав на слюнката
  • генетично определената структура на зъбния емайл
  • здравословна храна и напитки
  • други

Основният механизъм на протичане на процеса – непочистената, застаряла зъбна плака е отлична хранителна среда за развитие на микроорганизми, които отделят слаби органични киселини, под чието продължително въздействие настъпва деминерализация на твърдите зъбни тъкани.

Недобрата устна хигиена, консумацията на въглехидрати, газирани напитки и др. стимулират
отделянето на повече киселини и оттам по-бърза деминерализация.1926263_295335120616725_1380088390_o

 

Началният кариес лесно се поддава на лечение. Необходимо е само да бъде диагностициран и лекуван възможно най-рано.

Ако пациентът провежда редовни профилактични прегледи, проблемът с лечението на кариеса се решава в кратко клинично посещение.Трайността на съвременните материали за реставриране е сигурна и надеждна.

Големите, напреднали и занемарени кариеси са клинично предизвикателство – относно запазването на зъба, трайното му естетично възстановяване, продължителността на лечение.